Kuchnia afrykańska to ogrom różnorodności, które potrafią zaskoczyć. Zwłaszcza, że obiektywnie rzecz biorąc nie ma czegoś takiego jak typowa afrykańska kuchnia. Na Czarnym Lądzie bowiem mieszka bardzo wiele grup etnicznych, które posiada swoje własne tradycje kulinarne. Jednakże są pewnie składniki charakterystyczne dla tego kontynentu, a także przyprawy, które spotyka się tu dość często.
Smaki Czarnego Lądu…
Przyglądając się kulinarnym afrykańskim smakołykom można dostrzec typowe dla tego kontynentu zboża, warzywa, owoce i mięso. Warto dodać, że nie używa się tu białego cukru ani niczego co jest przetworzone. Za to można spodziewać się dań mocno przyprawionych i pikantnych.
Najbardziej znaną rośliną jest maniok. To z niego powstaje mąka, olej, czy alkohol oraz stosuje się ją także jako przyprawę. Maniok smakuje mieszkańcom również na surowo i w wielu kombinacjach w tradycyjnych daniach. Często spotyka się też takie warzywa jak kukurydza, fasola, czy pochrzyn. To ostatnie należy do bulwiastych i nico przypomina ziemniaka.
W kuchni afrykańskiej w wielu potrawach można spotkać brązowy ryż, proso, sorgo, a z owoców – banany zwyczajne, kokos czy melony. Podstawę dań stanowią także owoce morza czy dziczyzna.
Charakterystyczne dania i potrawy Afryki
Najbardziej znaną potrawą afrykańską jest niewątpliwie Harrissa. To pasta, która tworzona jest z ostrych czerwonych papryczek, czosnku, kolendry, kuminu oraz oliwy. Stanowi ona dodatek do zup, kanapek, makaronów i kuskusu, a także jako świetna przekąska. Równie popularna potrawa to Tajines. To danie mięsne – można tutaj użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny, z warzywami, masłem i marokańskimi przyprawami. Wszystko dusi się w naczyniu, które nieco przypomina kominek.
Będąc w Afryce warto także spróbować przeróżnych zup warzywnych, gari akpu – dania z manioku, czy tufu, na które składa się mąka kukurydziana i maniokowa. Śniadaniem jest tutaj często owsianka z mielonej kukurydzy. Interesująca w smaku jest również bastela, która jest pewnego rodzaju ciastem z farszem mięsnym, z takimi przyprawami jak szafran, kolendra, papryka, imbir i cynamon oraz z dodatkiem cebuli.
Afryka potrafi zachwycić smakami, zainteresować i zaintrygować. To mocne, pikantne dania lub też nieco bardziej stonowane potrawy, jednocześnie dostępne tylko w tym zakątku świata. Warto popróbować tego, co nowe i łącznie z odkrywaniem różnych dań odkrywać także tutejszą kulturę, przyrodę i piękno. Zwłaszcza, że Czarny Ląd kojarzony jest z dzikością i wciąż dziewiczymi terenami, które kuszą intensywnością barw, zapachów i kształtów.